Een dag bij de verpleging: Melvin Habets

“In een academisch ziekenhuis leer je meer dan op school”


Leerling verpleegkundige Melvin Habets (20) weet dat hij veel kan bereiken in de zorg, door zich verder te scholen en te ontwikkelen in de praktijk. Hij volgt de beroepsbegeleidende Leerweg tot mbo-verpleegkundige aan het Leeuwenborgh College in Maastricht. Hij werkt vier dagen per week op een verpleegafdeling in het Maastricht UMC+. Ook volgt hij nog één dag per week lessen op school. Inmiddels heeft hij zijn mbo-opleiding bijna afgerond. Hierna wil hij de hbo-opleiding Verpleegkunde doen.

"In mijn laatste jaar Havo economie en management had ik niet meer het gevoel dat hierin mijn toekomst lag. Liever wilde ik iets doen op het sociale vlak. Mijn moeder werkte als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg op Maasveld. Zij liet me daar een kijkje nemen en toen hoefde ik niet meer lang na te denken: ik melde me aan voor de Leeuwenborgh Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) Verpleegkundige. Die opleiding beviel me meteen. In mijn eerste jaar liep ik stage in Zorgcentrum Appelgaard in Margraten. In het begin mag je alleen de dementerende mensen wassen. Toen ik dat de eerste keer deed, vroeg ik me wel af: wat doe ik hier? Maar het hoort erbij. En na een paar keer valt het ook best mee. Ik heb er ook veel van geleerd."

Meer verantwoording

"Gaandeweg mocht ik steeds meer dingen doen en kreeg ik meer verantwoording. Dat maakte het werk leuker. In mijn tweede jaar heb ik gevraagd voor een stage in het Maastricht UMC+ en kwam ik op verpleegafdeling B3 met patiënten van de afdeling Cardiologie terecht. Dit was een totaal andere ervaring. Je begint er ook met simpele klussen zoals het wassen van patiënten, helpen bij het eten en patiënten naar de fysiotherapie brengen. Maar je leert ook met het computersysteem werken en als je dat eenmaal onder de knie hebt mag je steeds meer verpleegkundige handelingen doen."

Pittige cultuur
"Je leert naar de patiënt kijken: Hoe functioneert hij? Waarom voelt hij zich niet lekker? Wat zou je eraan kunnen doen? En dan realiseer je je ook dat je als leerling nog maar heel weinig weet. Je hebt wel verantwoordelijkheid over je patiënten maar mag nog niet zelfstandig beslissingen nemen. Op die afdeling vond ik de cultuur best pittig en confronterend, maar het stimuleerde me wel om nog beter mijn best te doen."

Arbeidscontract

"Mijn derde leerjaar begon de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Hiervoor solliciteerde ik bij het ziekenhuis en kreeg ik een arbeidscontract met baangarantie. Ik kwam terecht op verpleegafdeling D5 met patiënten van de afdelingen Neurochirurgie, Nefrologie [nierziekten] en Interne geneeskunde. Dat vind ik een fijne afdeling om te werken. Als derdejaars wordt er al best veel verantwoording van je verwacht. Je gaat ook zelf meedenken over oplossingen voordat je deze checkt met je collega's. Mijn laatste BBL-jaar startte ik op verpleegafdeling A1 met patiënten van de afdelingen KNO, Urologie en Plastische chirurgie. Maar deze specialismen liggen minder in mijn straatje. Ik doe mijn afstudeerstage daarom nu toch weer op verpleegafdeling D5."

Praktijkkennis
"De laatste twee jaar van mijn opleiding voelt school als een bijzaak. Voor de BBL werk je al meteen vier dagen per week in de praktijk en zeker in een academisch ziekenhuis leer je veel meer dan op school. Die kennis neem je ook mee naar je proefwerk. Omdat de school je breed opleidt voor de zorg in alle mogelijke facetten, vind ik de leerstof niet altijd aansluiten bij wat ik juist in het ziekenhuis nodig heb. Het is wel fijn dat mijn docenten zelf uit de zorg komen en dat je met vragen of problemen uit je werk bij hun terecht kunt, die kun je dan met je docent delen en die kan je dan weer goede tips geven. Want je maakt toch regelmatig wel wat mee hoor."

Echt iets betekenen voor patiënten

"Mijn werk heeft heel mooie kanten. Zoals de dankbaarheid van patiënten als je ze verzorgd hebt. Je kunt echt iets betekenen voor een patiënt. Ook de technische verpleegkundige handelingen als een infuus aanleggen of katheteriseren vind ik heel interessant. Ik geniet van de vrijheid om creatief te zijn ondanks alle protocollen waar je mee werkt. Dat vind ik een uitdaging."

Jezelf blijven ontwikkelen
"Ik ben nu bijna klaar met mijn BBL en wil over een jaar of zo nog de hbo-verpleegkundige opleiding doen. Ik ben pas 20 en wil me blijven ontwikkelen. Dat kan beter nu ik nog bij mijn ouders woon. De afdeling Spoedeisende Hulp is voor mij wel een heel interessant doel om naartoe te werken."

 

Sluit de enquête