Nieuwe manier van opleiden in acute zorg

‘Prikkelend!’ omschrijft één van de afgestudeerden de nieuwe manier van opleiden binnen het Acute cluster. De opleidingscoördinatoren uit het acute cluster Verpleegkundig Vervolgonderwijs van de MUMC+ Academie zijn druk bezig geweest met het herinrichten van het onderwijs en toetsing in samenspraak met de praktijk. Een nieuwe landelijke manier van opleiden. De eerste 10 studenten zijn begin april 2021 afgestudeerd.

Eerste lichting BAZ

“De landelijke herinrichting verpleegkundige vervolgopleidingen liep al van vóór corona, maar de COVID-golven gaven de inrichting van de Basis Acute Zorg (BAZ) natuurlijk een stevige impuls”, zegt Cindy Cleuren, Opleidingscoördinator cluster Acute Zorg. “Tijdens corona was een grotere vraag naar specialistisch verpleegkundigen;  we zijn  meteen creatief aan de slag gegaan met deze nieuwe manier van opleiden. Daar waar andere studenten in september 2020 nog startten aan de oude reguliere IC opleiding, kregen de 10 studenten in het MUMC+ een vuurdoop om te mogen starten met de BAZ.”

IC-praktijkcoördinatoren Michaël Daniels en Lilian Franssen zijn vanaf het begin betrokken: “Wij hebben dit meteen omarmd. Wij zijn samen vooral vanuit de praktijk gaan kijken hoe we de nieuwe versie van de BAZ konden wegzetten en vervolgens direct gestart. We hebben de toetsing ook meer naar de praktijk verplaatst. Een logische keuze, je leert tenslotte het meeste aan het bed. De werkbegeleiders verzetten dan ook ontzettend veel werk en zijn veel bewuster bezig met het werkplekleren en het begeleiden van studenten.” Cindy vult aan: “Het is zo mooi om te zien dat we dit vooral samen doen met de praktijk. Deze samenwerking is onmisbaar.

Sneller opleiden
 ‘Alle studenten uit het acute cluster starten nu met de BAZ ongeacht op welke acute specialistische afdelingen ze werken’ legt Cindy uit. “Studenten stromen naar de BAZ door naar Kern EPA’s om zich te specialiseren voor IC, SEH, CC, MC of Recovery. Omdat deze opleidingen nu volgens EPA’s zijn ingericht, kun je op maat werken. Verpleegkundigen kunnen nu heel makkelijk extra EPA’s volgen, waardoor ze sneller breder ingezet kunnen worden. Handig voor de organisatie, maar ook zeker interessant voor de verpleegkundige! Je zit minder vast aan één richting.”

Het werkt als volgt:

  1. Student volgt de BAZ (6 maanden) en krijgt een certificaat
  2. Student kiest een specialistische richting en stroomt door, zoals wij dat noemen naar de ‘Kern-EPA’s’, voor bijvoorbeeld het IC-diploma
  3. Je kunt je verder specialiseren voor bijvoorbeeld level 3 IC. Een grote IC, zoals wij deze in het MUMC+ hebben middels het volgen van specifieke EPA’s

Beter loopbaanperspectief
Na het volgen van de BAZ en de ‘kern-EPA’s’ van een opleiding, kun je theoretisch ook EPA’s  van een andere opleiding gaan volgen. Zo kun je in blokjes meerdere opleidingen in redelijk korte tijd volgen.
Op deze manier kun je in de toekomst dus ook redelijk makkelijk een andere richting kiezen binnen dit acute cluster. Daarmee kunnen verpleegkundigen veel makkelijker variatie in hun loopbaan aanbrengen. Vroeger zat je vast in het hokje van je opleiding en kostte het veel meer tijd om een andere richting te leren.”

Luna Lexis is een van de eerste afgestudeerden vond het, behalve ook leerzaam, een groot voordeel om op deze manier kennis te maken met de basis van de acute zorg : “Hierdoor weet ik zeker dat de acute zorg echt bij mij past. Met deze BAZ-opleiding kan ik alle richtingen op. Ik ga nu beginnen aan de Intensive Care opleiding, echter heb ik de mogelijkheid om andere richtingen te kiezen, zoals de SEH of de ambulance. Het basisgedeelte kan ik dan overslaan.” Een medestudent vult nog aan: “Het grootste voordeel van dit leersysteem is voor mij dat ik de kans heb gekregen om mij breed op te leiden om in een korte tijd mijn opgedane kennis uit mijn voorwerkperiode op de IC toe te passen in de praktijk. Door het behalen van het BAZ-certificaat ben ik straks in tijden van nood multi-inzetbaar op zowel de IC alsook op de SEH.”

Cindy sluit af: “Je ziet wel, na de BAZ kun je alle kanten uit!”

Ben jij een BIG geregistreerd verpleegkundige en heb je interesse om je te ontwikkelen binnen de acute zorg? Bij het Maastricht UMC+ zijn wij regelmatig op zoek naar verpleegkundigen die de BAZ-opleiding willen gaan volgen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met recruitment@mumc.nl.

Sluit de enquête