Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Gaan voor een master ‘verpleegkundig specialist’
Wanneer je het HBO-traject hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Met die titel kun je doorstromen naar een masteropleiding tot verpleegkundig specialist en/of Physician Assistant aan een hogeschool of universiteit.

Bij Maastricht UMC+ kun je kiezen uit de volgende masters:

• Nurse Practitioner (verpleegkundig specialist)
• Physician Assistant

Zo word je Nurse Practitioner (verpleegkundig specialist)
De masteropleiding Nurse Practitioner leidt HBO-afgestudeerde verpleegkundigen op tot verpleegkundig specialisten. Zij vormen de toplaag van de verpleegkundige zorg en kunnen taken van de arts overnemen. Als verpleegkundig specialist verricht je zelfstandig ingewikkelde verpleegkundige taken en eenvoudige medische handelingen bij specifieke patiëntengroepen. De opleiding is sterk gekoppeld aan het verpleegkundige domein.

Zo word je Physician Assistent (master gezondheidszorg)
De masteropleiding Physician Assistant leidt HBO-afgestudeerde verpleegkundigen en paramedici op tot Pysician Assistant. Het beroep Physician Assistant (PA) is relatief nieuw in de zorg en speelt zich af op het snijvlak van Cure & Care. De PA is een gezondheidszorgmedewerker op masterniveau die de arts ondersteunt door zelfstandig medische taken te verrichten.

Tijdens de master Physician Assistant leer je om medisch te denken en analyseren. Hiernaast ontwikkel je medische vaardigheden waarmee je artsen kunt ondersteunen bij hun werkzaamheden. Aan bod komen de basisvaardigheden van een arts (zoals het lichamelijk onderzoek), het stellen van een diagnose en het incidenteel assisteren bij kleine operaties.

Je ontwikkelt niet alleen een visie op je eigen werkzaamheden, maar óók op die van andere zorgmedewerkers. De technische handelingen die een Physician Assistent leert, hangen af van je werkplek en je begeleider. De opleiding Physician Assistant is sterk gekoppeld aan het medisch domein.

Het onderwijsprogramma wordt uitgevoerd in samenwerking met Zuyd Hogeschool en de HAN.

Meer weten?
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met masteropleidingen.academie@mumc.nl
 

Sluit de enquête