Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Ervaringen collega's met coaching

Nienke Maas - Secretaresse

Nienke Maas - Secretaresse

 

Nienke Maas:

“Ik ken nu mijn kwaliteiten en kan ze beter benutten”

Als secretaresse van MDL-arts en hoogleraar Ad Masclee heeft Nienke Maas een drukke baan. Ze houdt van afwisseling en pakt graag nieuwe dingen op. In het jaargesprek constateert Ad Masclee dat Nienke vele kwaliteiten heeft waarvan hij graag meer gebruik wil maken. Maar Nienke is nogal bescheiden. “Ad adviseerde mij daarom een coachingtraject om meer overtuigd te raken van mijn sterke punten en ze beter te benutten.”

 “Ik heb die kans natuurlijk aangegrepen”, vertelt Nienke. “Via Personeelszaken ben ik terecht gekomen bij het Coachloket. Tijdens het intakegesprek met Juliette Oomes, waarmee ik direct een klik had, hebben we afgesproken dat zij mijn coach zou zijn. In totaal hebben we vijf gesprekken gehad.”

 Sterke kwaliteiten

 “Het coaching traject heeft mij inzicht gegeven in waar mijn kwaliteiten liggen, wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Ik ben erachter gekomen dat ik op sommige momenten het gevoel heb dat iets gewoon bij mijn werk hoort, terwijl dat eigenlijk niet zo is en het echt wel sterke kwaliteiten zijn.” 

Nienke noemt als voorbeeld het optimaliseren van een patiëntenproces. “Sommige patiënten komen van ver. Om de reistijd te beperken, krijgen ze in een paar dagen tijd allerlei onderzoeken achter elkaar. Ze verblijven dan in het NH Hotel in Maastricht. Wij regelen het hotel en stemmen alle onderzoeken goed met elkaar af. In het verleden deed iedereen een stukje, ik heb dat hele proces strakker georganiseerd, tot grote tevredenheid van iedereen. We horen er niets meer over, het loopt gewoon goed.”

Ook ontdekken wat je niet wilt

“Ik heb ook geleerd om dingen vanuit verschillende perspectieven te bezien. Ik kan wel vinden dat iets beter kan, maar een collega kan daar heel anders naar kijken. Het is de kunst om niet voor die ander in te vullen hoe het moet, maar meer tijd te nemen om iedereen mee te krijgen.” 

“Toevallig had ik aan het einde van het coachingtraject een assessment”, vervolgt Nienke. “Dit had te maken met een nieuwe taak waarvoor men mij wilde inzetten: het op een andere manier plannen en roosteren. Daarvoor zou ik een opleiding moeten volgen. Daar had ik zin in. Door omstandigheden liep het anders en kon ik niet starten. Best een teleurstelling. Maar uit zowel het assessment als uit de coaching bleek dat ik weliswaar goed zou zijn in het plannen, maar dat ik er snel op uitgekeken zou raken en er doodongelukkig van zou worden. Fijn toch, om dat te weten? Ik ben achteraf dus opgelucht dat ik niet met de opleiding ben gestart. Zo laat coaching je ook ontdekken wat je niet wilt.” 

Herkenning en bevestiging

“De coaching heeft mij vooral veel herkenning en bevestiging opgeleverd. Dat ik hier goed op mijn plek zit en dat ik veel uitdaging en afwisseling nodig heb. Met Ad heb ik daarom afgesproken dat ik meedraai in verschillende projecten. Ik ben meer overtuigd geraakt van mijn eigen kwaliteiten. Ik wil graag vooruit en groeien in mijn werk. Die kans krijg ik ook. Ik heb veel vrijheid om dingen op te pakken en te verbeteren en voel me daarvoor gewaardeerd. Mijn tip aan collega’s: grijp je kans en doe ook zo’n coaching traject. Je leert over jezelf en wat je kunt. Ik zeg: doen!”

Ook geïnteresseerd in coaching of wil je meer informatie? Kijk dan op https://academie.mumc.nl/coaching of neem contact op met Juliette Oomes via juliette.oomes@mumc.nl of 043-3872962.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluit de enquête