MBO-Verpleegkundige Ziekenhuis

Voorheen VP Top-opleiding

Droom jij van een baan in het ziekenhuis? Wil jij opgeleid worden tot verpleegkundige in het ziekenhuis? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!

De opleiding MBO-Verpleegkundige Ziekenhuis (voorheen VP Top-opleiding) is een vierjarige verpleegkundige opleiding die helemaal gericht is op de klinische zorg. Daar bedoelen we mee de zorg geboden in een ziekenhuis. De stageperioden vinden ook allemaal plaats in het ziekenhuis.

Deze opleiding is tot stand gekomen door een regionale samenwerking tussen de twee ROC ’s; Vista college en Gilde opleidingen en vier Limburgse ziekenhuizen; Zuyderland, Laurentius, VieCuri en MUMC+. In september 2017 is de eerste groep studenten gestart met deze opleiding en in juli 2021 zullen de eerste studenten hun diploma ontvangen.

Door de intensieve samenwerking tussen de scholen en de onderwijsinstellingen is het curriculum van deze opleiding volledig afgestemd met en door de ziekenhuizen. Dit zorgt ervoor dat je straks goed bent voorbereid om na je diplomering als verpleegkundige aan de slag te gaan in een ziekenhuis. Veel zaken, zoals specifieke zorg voor patiënten in het ziekenhuis en bijvoorbeeld de verschillende systemen waar je in een ziekenhuis mee werkt en allerlei meetinstrumenten zijn opgenomen in het curriculum. Ook specifieke ziektebeelden en onderzoeken komen aan bod. In de eerste twee jaar van de opleiding krijg je een dag in de week onderwijs in het ziekenhuis waardoor je goed bent voorbereid op je stage. Je krijgt les van verschillende experts binnen het ziekenhuis. Je kan dan denken aan een diabetes verpleegkundige, fysiotherapeut, pijnverpleegkundige en nog veel meer. Er is veel aandacht voor de begeleiding. In de eerste twee jaar zal je docent van school ook elke week naar de afdeling komen tijdens de stage en er is ook veel begeleiding op de afdeling zelf.

De eerste twee jaar van de opleiding zijn in de BOL (beroeps opleidende leerweg) variant en vanaf leerjaar drie bestaat is er in het MUMC+ de mogelijkheid om de leerjaar 3 en 4 in de BBL variant te volgen. Dat wil zeggen dat je medewerker in dienst bent en dus gemiddeld 36 uur per week werkt op een verpleegafdeling. Je werkt ook in de weekenden en in wisseldiensten. Je hebt dan een keer per week les op school (Vista college Maastricht of Heerlen. Deze uren vallen wel binnen de 36 uur) en je hebt dan geen schoolvakanties meer. Daar staat wel tegenover dat je een salaris ontvangt. In de loop van leerjaar twee zal je meer informatie ontvangen over de mogelijkheid tot overstappen naar de BBL variant. Je kan deze opleiding ook volledig in de bol variant volgen. Ook dan zullen alle stages plaatsvinden in het ziekenhuis. Na diplomering ben je verzekerd van een baan in het ziekenhuis. In het MUMC+ zal je ook een baan aangeboden krijgen als je de BOL variant hebt gevolgd.

Je kunt starten aan deze opleiding met een VMBO-diploma van de gemengde of theoretische leerweg of een diploma als verzorgende IG. Met een overgangsbewijs van leerjaar 3-4 van HAVO/VWO ben je eveneens toelaatbaar. Ook als je de propedeuse van de HBO-V niet hebt afgerond ben je in de mogelijkheid om je aan te melden voor deze opleiding. De aanmelding verloopt via het ROC. Na aanmelding volgt er een sollicitatieprocedure. Dat wil zeggen dat je een uitnodiging ontvangt voor een gesprek met een docent van een van de ROC ’s en een medewerker uit het ziekenhuis die betrokken is bij deze opleiding en daarnaast lever je een portfolio in. Uiteraard ontvang je meer informatie over deze procedure zodra je bent aangemeld.

Download de brochure hier. Voor meer informatie en/of aanmelden, ga naar: mboverpleegkundigeziekenhuis.nl

Voor informatie over deze opleiding en stages in het ziekenhuis kun je contact opnemen met het secretariaat van de Academie Zorgopleidingen: T 043-387 2100 (keuze 1) of E academie.zorgopleidingen@mumc.nl

Sluit de enquête