Mindfulness

Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR)

Als je werkt in een hoogcomplexe omgeving is het belangrijk om af en toe stil te staan en te reflecteren. Mindfulness vaardigheden kunnen je daarbij helpen. Zodat je met compassie en plezier je werk kan blijven doen, in een goede balans met je privéleven. Je hoeft geen klachten te hebben om baat te hebben bij mindfulness.

Wat leer je tijdens een mindfulness based stress reductie training?
Mindfulness is bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel, vanuit een vriendelijke en accepterende houding. Je leert bewust aanwezig te zijn en minder vanuit de automatische piloot te leven. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen denk- en gedragspatronen. Je wordt mentaal flexibeler en maakt wijzere keuzes. ​​​​​​​ Een mindfulness training is een training van de geest, waardoor je meer kalmte ervaart. 

"Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen."
Barend Mees, vaatchirurg


Hoe helpt het mij als zorgprofessional?
Mindfulness helpt op verschillende manieren: Je leert beter voor jezelf te zorgen, waardoor je ook beter voor anderen kunt zorgen. Je leert je eigen grenzen herkennen en wijs te reageren in stressvolle situaties.  Je ontwikkelt luistervaardigheden en empathie, wat  ook de patiënt ten goede komt. 

Barend Mees
Birgit van Lieshout
  • Meer lezen over mindfulness? Klik hier voor het visiedocument Maastrichts Universitair Centrum voor Mindfulness.

Sluit de enquête