Mindfulness

Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR)

Wil je met compassie en plezier je werk blijven doen, in een goede balans met je privéleven? Mentaal veerkrachtig worden of blijven? Een mindfulness training helpt. Je hoeft geen klachten te hebben om baat te hebben bij mindfulness.

Wat leer je tijdens een mindfulness training?
Je leert grenzen herkennen en wijs te reageren in stressvolle situaties. Vriendelijkheid naar jezelf en niet oordelen zijn belangrijke pijlers. Mindfulness is bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel, vanuit een vriendelijke en accepterende houding. Je leert bewust aanwezig te zijn en minder vanuit de automatische piloot te leven. 

"Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen."
Barend Mees, vaatchirurg


Hoe helpt het mij als zorgprofessional?
Mindfulness helpt op verschillende manieren: als jij beter voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen. Daarnaast leer je beter te luisteren naar je patiënten. Patiënten merken het als je hen echte aandacht geeft, de kwaliteit van de ervaren zorg gaat omhoog.

Hoe ziet een mindfulness training eruit?
In wekelijkse bijeenkomsten (zes of acht) gaan we aan de slag met een combinatie met meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie. Je krijgt oefeningen mee voor thuis en op het werk. De training is goed onderbouwd en wetenschappelijk onderzocht.

Voor wie?
De training mindfulness is bedoeld voor artsen in de regio Zuid-Limburg. Voor artsen werkzaam buiten het Maastricht UMC+ kost de training €475,00. Werk ook aan je mentale veerkracht, ontmoet collega's. Meld je aan via mindfulness@mumc.nl.

Data en locatie
De eerstvolgende mindfulnesstraining voor artsen start op donderdag 14 september 2023. Inschrijven vóór 7 september. Trainingen vinden plaats in het Maastricht UMC+ Oxfordgebouw op de volgende donderdagen van 19:30 - 21:30 uur: 

  • 14, 21 en 28 september
  • 5, 12 en 26 oktober
  • 9 en 16 november 

Stiltedag op zaterdag 4 november van 10:00 - 16:00 uur in het Loreto klooster te Simpelveld.

Barend Mees
Birgit van Lieshout
  • Meer lezen over mindfulness? Klik hier voor het visiedocument Maastrichts Universitair Centrum voor Mindfulness.

Sluit de enquête